Johannes de Doperkerk

• Gotisch
  • 12de eeuw en ca. 1500, toren 13de eeuw
  • Preekstoel in dooptuin, herenbanken, orgel

Middenin Leeuwarden ligt het het voormalige dorpje Huizum. In de goed herkenbare pittoreske dorpskern staat deze mooie dorpskerk.

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het muurwerk tufsteen uit de 12de eeuw bevat. Maar de vormen van de kerk wijzen naar de 15de, begin 16de eeuw. Mogelijk is de kerk toen aangepast of met oud tufsteen herbouwd. Het eerste is het waarschijnlijkst.

Door de witgepleisterde kerk komt de toren goed tot zijn recht. Hij stamt voor het grootste deel uit de 13de eeuw, maar kreeg pas in de 16de eeuw zijn hoogste, inspringende geleding met gepaarde galmgaten. Mooi zijn ook de klimmende spitsboognissen aan beide kanten van het zadeldak.

Via een ingang in empirestijl (1804) loop je een kerk binnen met een bijzonder rijke inventaris. Middelpunt is de 16de eeuwse preekstoel: de enige in Friesland van voor de hervorming en dus de oudste in de provincie. Een buitengewoon sierlijk renaissancemeubel dat het verdient om even bij stil te staan. Bekijk ook het doopbekken uit 1604, om je daarna om te draaien om de herenbanken te bekijken. Het orgel is van de beroemde orgelfamilie Van Dam.

De aan Johannes de Doper gewijde dorpskerk van Huizum heeft in de bebouwing van Leeuwarden bij de oude dorpskern een zelfstandige plaats behouden. Bij onderzoek is vast komen te staan dat het muurwerk tufsteen bevat uit de 12de eeuw. De vormentaal van het huidige gepleisterde gebouw verwijst naar de late middeleeuwen. Eind 15de of begin 16de eeuw kan de kerk zijn gewijzigd of met hergebruik van tufsteen opnieuw zijn gebouwd. Het eerste is het meest aannemelijk. De noordmuur bevat op onregelmatige plaatsen twee grote spitsboog- en twee ronde vensters en aan de westzijde de ingang die in empirestijl is omlijst (1804). Bovendien zit er een curieuze rondboognis in de hoge zone van de ronde vensters in de muur. In de zuidmuur staan vier spitsboogvensters en in de vijfzijdige koorsluiting twee. Het grootste deel van de toren dateert uit de 13de eeuw; in de 16de eeuw kwam op de romp een iets inspringende geleding waarin de gepaarde galmgaten zitten. De geveltoppen aan beide zijden van het zadeldak hebben klimmende spitsboognissen. Jaartalankers en een gedenksteen geven aan dat de toren in de 17de eeuw enkele malen is hersteld.

Onder het houten tongewelf voorzien van gewelfschotels met gesneden passiesymbolen heeft de kerkzaal een buitengewoon rijke inventaris. Middelpunt is de preekstoel uit het midden van de 16de eeuw, de enige preekstoel in Friesland van voor de hervorming. Het fraaie renaissancemeubel is versierd met zuilen, pilasters, nispanelen en voluutvormige kraagstukken en met grotesken, siervazen en kandelaberornament. In de dooptuin met balusters staat het doopbekken uit 1604. Een aantal kerkbanken bezit renaissance wangstukken. Tegenover de preekstoel staat een overhuifde herenbank met gotische panelen met vouwwerk, in het midden een eenvoudige bank van dit type en westelijk een derde met een overhuiving op getordeerde en omrankte
zuilen en met gesneden wangen. Ook in de koorsluiting staat nog een eenvoudige herenbank en daarnaast is in het muurwerk een piscina te zien. Het orgel is in 1849 gebouwd door L. van Dam & Zn.

De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

• Adres: Huizum Dorp 67
  • Huizum