Kerk Hegebeintum

• Romaans
  • Begin 12de eeuw, toren 1717
  • Ligging, muurschilderingen, preekstoel, herenbank, rouwkassen, orgel

Een bijzondere kerk op een unieke locatie. De kerk van Hegebeintum staat op de hoogste terp van Nederland. Het twaalfde-eeuwse tufstenen gebouw staat maar liefst negen meter boven de zeespiegel. Een indrukwekkend gezicht.

Vanaf de terp heb je een prachtig uitzicht. Je kunt de torenspitsen van Hallum, Holwerd, Blija en Ferwert in de verte zien.

Het oudste deel van de kerk is van tufsteen. In de dertiende eeuw is de westzijde verlengd met grote helderrode bakstenen. De toren is in 1717 herbouwd en later met kleinere baksteen ommetseld. De zadeldaktoren was tot voor kort een zorgenkindje. Door rigoureuze terpafgraving en verlaging van het grondwaterpeil is de toren gaan verzakken. In 1989 kwam er een aarden ring om de terp, maar dat mocht niet baten. In 2015 is daarom een ‘betonnen tafel’ onder de toren gestort.

Binnen, onder het houten tongewelf uit circa 1550, is veel fraais te zien. Zoals:

• Een zeventiende eeuwse overhuifde herenbank met familiewapens.
  • Maar liefst 16 rijk bewerkte rouwborden; uniek in Friesland.
  • Een van de oudste fresco’s van Friesland, boven de preekstoel. Ook de preekstoel zelf is de moeite waard.
  • Het Van Dam-orgel.

Opmerkelijk:

In 2015 werd er onderzoek gedaan onder de kerktoren waarbij onder meer schedels en munten werden gevonden. Het bezoekerscentrum annex archeologisch steunpunt (vlakbij) biedt informatie over terpvondsten.

Op de hoogste terp van Nederland, negen meter boven de zeespiegel, is in het begin van de 12de eeuw de tufstenen kerk gebouwd. Het schip is in het begin van de 13de eeuw naar het westen verlengd in helderrode baksteen. Daarin staan eenvoudige ingangen waarvan de zuidelijke is dichtgemetseld. De eenbeukige kerk heeft een iets inspringend, rondgesloten koor. Het tufstenen muurwerk aan de noordzijde is ongeleed en het geeft slechts één spoor van een rondboogvenster prijs. Aan de oostzijde staat een dichtgemetselde kleine ingang in een rondboognis. Vlakbij het koor is een gotisch spitsboogvenster (circa 1550) met rode bakstenen dagkanten in het grijze tufsteenwerk gebroken. Dat is ook op twee plaatsen in de koorsluiting gedaan en de zuidelijke muur heeft drie van deze vensters gekregen. Daar staat in het bakstenen gedeelte een groot gotisch venster met vorktracering en boven de dichtgezette ingang zit een diep (beeld?)nisje en schuin ernaast een tweede, grotere nis van dit type. De toren is in 1717 herbouwd, gaat onversneden op en heeft rondbogige galmgaten aan alle zijden.

Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf dat omstreeks 1550 zal zijn aangebracht. De beperkte ruimte is volgezet en -gehangen met meubilair en memorabilia. Zo worden de fragmenten van muurschilderingen met Christus en engelen hoog tegen de zuidwand gemakkelijk over het hoofd gezien. De 18de-eeuwse preekstoel met Lodewijk XVI-ornamenten op de kuippanelen, een tijdglas in een koperen houder en een klankbord staat in de dooptuin. In de koorsluiting staat een 17de-eeuwse overhuifde herenbank met voorbank en een kuifstuk uit 1762 waarin de door leeuwen gehouden wapens van de familie De Schepper, Coehoorn van Scheltinga zijn verwerkt. Ook de panelen van het rugschot dragen wapens. De wanden, vooral de gesloten noordelijke, dragen grote, meest rijk bewerkte rouwkassen van de bewoners van de nabijgelegen Harstastate, waardoor de kerk een mausoleum lijkt. Het orgel is in 1862 gebouwd door L. van Dam & Zn. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

• Adres: Hege Tsjerkewei 2
  • Hegebeintum
  • Bekijk route
  • Sleuteladres: Pypkedyk 4