Oldehove

• Laatgotisch
  • Onvoltooide toren

Dit ambitieuze project van de bouw van een grote nieuwe kerk met hoge toren eindigde dramatisch maar heeft wel hét symbool van Leeuwarden opgeleverd: de scheve Oldehove. Behalve scheef is de toren ook nog krom. Want toen de toren tien meter hoog was en begon te verzakken, heeft men loodrecht verder gebouwd. Een persoonlijk drama voor bouwmeester Jacob van Aken die in 1532 stierf van ‘chagrijn’.

Een nieuwe Sint-Vituskerk heeft het oude exemplaar, dat in 1596 is gesloopt, dus nooit kunnen vervangen. De scheve toren staat er nu eenzaam, maar magistraal bij. En hij is te beklimmen! Na 183 treden heb je een prachtig uitzicht over het Oldehoofsterkerkhof en van Leeuwarden en omgeving.

De onvoltooide, scheve, kromme en kloeke toren is het glorieuze en dramatische resultaat van een ambitieus bouwprogramma en daarmee het symbool van de stad Leeuwarden geworden. De hoofdkerk van Leeuwarden, de Sint-Vitus van Oldehove zou in het begin van de 16de eeuw worden vervangen. In 1529 wordt met de bouw van de toren begonnen onder leiding van Jacob van Aken. Toen echter het werk tot tien meter hoogte was gevorderd, begon het bouwsel naar het noordwesten over te hellen. Bij zo’n geringe hoogte moesten de stabiliteitsproblemen op verstoring van de ondergrond wijzen. Men ging door met het werk en bleef loodrecht bouwen op de scheefzakkende torenromp waardoor de toren ook nog krom werd. Een persoonlijk drama voor de bouwmeester en hij stierf in 1532, van ‘chagrijn’, geven de stukken te lezen. Bouwmeester Cornelis Frederiks zette het werk voort. Na een jaar bleek het verzakken door te gaan en werd besloten de bouw voor altijd te staken. De hoge vensters en doorgangen zijn aan het einde van de 16de eeuw dichtgezet en de aanzetten tot de gewelven van de kerk, zichtbaar aan de oostzijde, zitten er voor niets. De kerk is nimmer gebouwd en de bouwvallige oude Sint-Vituskerk is in 1596 gesloopt. De scheve en kromme Oldehove staat er nu eenzaam maar magistraal, drie geledingen hoog en in een rijke laatgotische uitdossing. De muren van het bouwwerk zijn verlevendigd door enkele grote of drievoudige nissen met meervoudige profielen en door neggen en kopstukken met traceringen en maaswerk in zandsteen. Aan de noordzijde staat een driezijdige, versierde traptoren en daar is ook een fraaie opengewerkte balustrade van zandsteen te zien. De stevige, meervoudig versneden steunberen op de hoeken zijn eveneens van zandstenen sier voorzien: hoekbanden van onder tot boven, nissen met maaswerk en op de versnijdingen elegante hogels. Alle muurwerk is verrijkt met zandstenen banden en speklagen van gele steen. De rood bakstenen velden zijn zelfs op nuance gesorteerd; er zijn donkere en heldere vakken. De kloeke torenromp heeft zo een verfijnde uitdrukking gekregen.

• 31 mrt t/m 31 okt 2018:
  • Ma t/m Vr11:00 - 17:00 uur
  • Zat en Zo13:00 - 17:00 uur