Sint-Nicolaastoren

• 13de eeuw
  • N.v.t.
  • Situering

Een bijzonder gezicht, deze kerkloze toren in het kleine terpdorpje Firdgum. In 1794 werd de kerk gesloopt. Waar vroeger de kerk tegen de toren stond, zit nu een rondbogige ingang in een spitsboognis. Maar de sier is vooral hoger te vinden: gekoppelde rondboogvensters met 1 of 2 galmgaten erboven. De geveltoppen van het zadeldak kregen bij restauratie in 1922 klimmende spitsboogfriezen en pinakels, gebaseerd op een oude afbeelding.

Ben je in Firdgum, neem dan ook een kijkje bij het bijzondere ‘zodenhuis’ met daarnaast een streekmuseum over archeologie in het Friese terpengebied. Beide zijn op loopafstand.

De slanke toren van de in 1794 gesloopte kerk van Firdgum staat op een deels afgegraven terp aan de westelijke flank van het dorp. Hij dateert waarschijnlijk uit de 13de eeuw en is in gemêleerd rode baksteen opgetrokken, ongeleed, maar met cordonlijsten in drie zones verdeeld. Aan de oostzijde, waar de kerk heeft gestaan, zit een rondbogige ingang in een spitsboognis. De sier is vooral in de hogere gedeelten te vinden. Aan elke zijde staan gekoppelde rondboogvensters in een licht spitsbogige nis met een penant in het midden en daarboven zitten de galmgaten: west en zuid één, oost en noord twee. De geveltoppen van het zadeldak kregen bij restauratie in 1922 naar voorbeeld van een oude afbeelding klimmende spitsboogfriezen en op de schouders en de toppen pinakels.